Η βάπτιση του μικρού σας θησαυρού είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές στην μέχρι τώρα ζωή του. Μερικά απλά βήματα για να οργανωθούν στην εντέλεια!
► Η αναζήτηση για εκκλησία και πιθανόν για αίθουσα δεξιώσεων είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε. Κλείστε εγκαίρως το ναό και την αίθουσα που σας ταιριάζει, ειδικά εάν η βάπτιση θα γίνει την υψηλή περίοδο (Μάη έως Σεπτέμβρη). Ταυτόχρονα πρέπει να βρείτε και το νονό ή τη νονά. Ο Νονός θα παίξει σημαντικό ρόλο σε όλη τη ζωή του παιδιού σας.
► Έγκαιρα φροντίστε να ξεκινήσετε την αναζήτηση του φωτογράφου. Κλείστε ραντεβού και συζητήστε μαζί του τις λεπτομέρειες. Εκτός από το οικονομικό και το αισθητικό κομμάτι να είστε βέβαιοι ότι θα υπάρχει και η απαραίτητη συνεργασία, επικοινωνία και σιγουριά μαζί του. Κλείστε εγκαίρως αν η βάπτιση σας είναι την υψηλή περίοδο!
► Καταρτίστε την λίστα των καλεσμένων σας με ιδιαίτερη επιμέλεια. Φροντίστε να μην λείψει κανένα αγαπημένο σας πρόσωπο. Ετοιμάστε και στείλτε εγκαίρως τα προσκλητήρια έτσι ώστε να γνωρίζετε ποιοι θα έρθουν και ποιοι όχι.
► Ο στολισμός για την εκκλησία και τα άνθη έχουν σειρά. Είτε έχετε κάποιο θεματικό στολισμό είτε όχι φροντίστε να επιλέξετε χρώματα και σχέδια που θα δέσουν αρμονικά με τον χώρο (ναό, περίβολο, κτήμα) και να μην είναι παράταιρα ή ίσως υπερβολικά. Μερικές φορές το minimal είναι και ομορφότερο και οικονομικότερο.
► Οι μπομπονιέρες, τα γλυκά και τα δωράκια για τους μικρούς καλεσμένους έχουν επίσης ιδιαίτερη σημασία. Φυσικά εάν κάνετε δεξίωση μετά τη βάπτιση δεν είναι απαραίτητο να τα προσφέρετε στην εκκλησία. Φροντίστε οπότε και για αυτά εγκαίρως.
► Σχεδόν σε κάθε βάπτιση το μωράκι θα κλάψει. Είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο οπότε πρέπει να είστε προετοιμασμένοι – κυρίως ψυχολογικά – για αυτό. Το σημείο που σχεδόν πάντα κλαίει ένα μωράκι είναι αμέσως μετά τη βουτιά και κατά τη διάρκεια του ντυσίματος. Στο τέλος υπάρχουν μερικά μικρά tips που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.
► Την ημέρα της βάπτισης αναθέστε σε άτομα του οικογενειακού ή φιλικού σας περιβάλλοντος βοηθητικά καθήκοντα! Π.χ. κάποιον υπεύθυνο για το στολισμό και τις μπομπονιέρες (στήσιμο και μάζεμα), κάποιον για τα δώρα στο ναό, κάποιον για τη λίστα των καλεσμένων, κάποιον να μοιράσει τα μαρτυρικά, κάποιον που ενδεχομένως θα απαντά στα τηλεφωνά σας για τυχόν οδηγίες κτλ κτλ. Είναι πολύ χρήσιμο και θα σας απαλλάξει από τυχόν άγχος της τελευταίας στιγμής!
Και μία σειρά από μικρά tips, χρήσιμα κατά τη διάρκεια του μυστηρίου:
α) Φροντίστε να είστε στο Ναό τουλάχιστον μισή ώρα πιο πριν για να βγουν ωραίες οικογενειακές φωτογραφίες και πορτραίτα με το παιδί ξεκούραστο.
β) Έχετε μαζί σας 3-4 πιπίλες τουλάχιστον και εύκαιρες να τις χρησιμοποιήσετε όταν το μωρό θα θέλει να ηρεμήσει. Εναλλακτικά κάποιο αγαπημένο του παιχνίδι ή αξεσουάρ.
γ) Το ποτηράκι του με το νερό είναι απαραίτητο! Ειδικά εάν είναι καλοκαίρι. Το νερό ηρεμεί και ξεδιψά το μωράκι. Επίσης βοηθά να σταματήσει το κλάμα. Μερικές φορές και ένα μπισκότο ή κάτι να απασχολήσει τα δοντάκια του μπορεί να το ηρεμήσει.
δ) Όσο λιγότερος κόσμος βρίσκεται γύρω του την ώρα που κλαίει τόσο πιο εύκολα θα ηρεμήσει. Η μαμά συνήθως αρκεί να το ηρεμήσει με μία ζεστή αγκαλιά.
ε) Τέλος κάτι πολύ σημαντικό! Είναι απαραίτητο το μωρό να έχει μια εξοικείωση με το νονό. Να μένει στην αγκαλιά του και να τον γνωρίζει καλά. Κατά τη διάρκεια του μυστηρίου θα μείνει αρκετή ώρα στην αγκαλιά του.
Leave a comment